Manisa Osmanlı Müzesi, tarihi gerçeklikler, Osmanlı kültür ve irfanı, Osmanlı mimarisi ve kültür motiflerinin aslına uygun olarak yaşatılması, kültürel değerlerimizi anlama, sahip çıkma, devam ettirme ve koruma bilinci kazandırma, unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş kıymetlerimizi hatırlama ve hatırlatma, ziyaretçilerinin tarihsel empati duygularını geliştirme, tarihi olaylarla ve o dönemde kullanılan nesnelerle manevi bir bağ kurmasını sağlama amacıyla inşa edilmiştir.
Osmanlı Konak Mimarisi esas alınarak inşa edilen müzenin dış kısmında en dikkat çekici nokta şüphesiz Müze’nin giriş kapısıdır. Anavatanı başta Hindistan, Malezya ve Endonezya olan Teac ağacı Güney ve Güneydoğu Asya’ya özgü bir ağaçtır.
Türk İslam mimarisinin temel unsurlarından biri olan kapılara Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde de büyük önem verilmiş ve tüm süslemeler kapılar üzerinde toplanmıştır. Manisa Osmanlı Müzesi’nin kapısı da Teac Ağacı’ndan yapılmış üzerinde çiçekli bezemelerin, geometrik desenlerin ve Rumi kompozisyonların tüm zemini kapladığı 300 yıllık bir kapıdır.
13 yy. ortalarından 1922’ye kadar olan dönemi kapsayan Manisa Osmanlı Müzesi’nin her bölümünde Osmanlı günlük yaşantısı örnek alınarak dizayn edilmiş, gösterişten uzak şık ahşap sedirlerle ve el dokuması halılarla tefrişatı yapılmış; tavanları ise ahşap işçiliğinin zarafeti ile bezenmiş ve o dönemi yansıtan mimari bir anlayış benimsenmiştir.
Adres
Uncubozköy Mh, 5524. Sk. No:33, 45030, 45030 Yunusemre/ManisaTelefon
+90 531 704 40 91E-posta
info@manisaosmanlimuzesi.comZiyaret Saatleri
Hafta İçi 09:00-17:00