Fatih Sultan Mehmet, Hz. Muhammed’in “Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur.” hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye ve İslam dünyasının geniş bir kesiminde “Kahraman” olarak kabul edilmektedir. Fatih Sultan Mehmet, ‘’Sultanü’l-Berreyn ve Hakanü’lBahreyn’’ (İki Karanın ve İki Denizin Hükümdarı) olarak da tanınırdı. O dönemde Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Edirne’de, II. Murad’ın Hüma Hatun’dan olan oğlu olarak 1432’de dünyaya geldi.
Biyografi
Hükümdarlığı 1451-1481
Sultan II. Murad’ın ölümünün ardından, 1451 yılında ikinci kez tahta çıkan II. Mehmet 1481 yılına kadar hüküm sürdü.
Eğitimi ve Kişiliği
Asi davranışlarından dolayı eğitimini, babası Sultan II. Murad tarafından görevlendirilmiş disiplinli ve otoriter alim olan Molla Gürani’den aldı. II. Mehmed, ünlü Alim Akşemsettin’den din ve fen eğitimi almış olup; uzun süre de Akşemsettin’i baş danışmanı olarak yanında tuttu. Gerek din bilimlerinde, sosyal bilimlerde, gerekse pozitif bilimlerde oldukça iyi eğitim aldı. Edebiyata, din felsefesine, coğrafya, tarih ve askeri konulara büyük ilgi gösterdi. Matematik ile çok yakından ilgilendi. Özellikle de edebiyat onun en sevdiği alan olarak bilinmekle birlikte bıraktığı kitaplarının üçte birinin tarih ve coğrafyaya ait olması oldukça ilginçtir. Babası II. Murat, Fatih’in en iyi hocalardan ders almasını sağlamıştır. Molla Gürani, Fatih’in yetişmesinde en büyük paya sahibi olmakla birlikte, Hocazade Muslihuddin, Molla İlyas, Siraceddin Halebi, Molla Abdülkadir, Hasan Samsuni, Molla Hayreddin de çocukluk dönemi hocaları arasında sayılırlar. 1299’dan bu yana yapılan tüm kanunları “Kanunname-i Âli Osman”’da birleştirdi ve bu kanunlara ilave olarak “Devleti Âliyye’nin bekası içün kardeş katlü caizdir” maddesini ekledi. O dönemin Avrupa’sında “Grand Turco” (Büyük Türk) olarak anıldı ve çağ açıp kapatan hükümdar olarak tanındı. Osmanlı Devleti’nin denizcilik alanında prestij kazandığı dönem Fatih Dönemi’dir. Bu dönemde Venedikliler ve Cenevizliler defalarca mağlup edildi, Ege ve Karadeniz üstünlüğü Osmanlı Devleti’ne geçti.
II.Mehmet Döneminin Bazı Önemli Gelişmeleri
Devlet memuru ihtiyacını karşılamak amacıyla sarayda Enderun Mektebi açıldı.
Dönemin en büyük medresesi olarak bilinen “Sahn-ı Seman Medresesi” açıldı.
Divan üyelerinin fikirlerini söyleyebilmeleri için Divan başkanlığını sadrazama bırakan Fatih, kafes usulünü başlattı.
Vefatı 1481
Fatih 1481’de, Anadolu’ya doğru yeni bir sefere çıktı. Ama daha yolun başında hastalandı ve 3 Mayıs 1481’de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı’ndaki ordugâhında henüz 49 yaşındayken öldü.