II. SELİM

II. SELİM

28 Mayıs 1524’te İstanbul’da doğdu. Osmanlı İmparatorluğu’nun 11. padişahıdır. Babası Kanunî Sultan Süleyman, annesi Hürrem Sultan’dır. “Sarı Selim” olarak da anılır. II. Selim döneminde Sokullu Mehmed Paşa sadrazamlık yapmış ve bu dönemde devlet yönetimine ağırlığını koymuştur. Babası Kanûnî Sultan Süleyman’dan 14 milyon 983 bin km² olarak devraldığı devlet topraklarını, oğlu Sultan Üçüncü Murad’a 15 milyon 162  bin km² olarak bırakmıştır. Sokullu Mehmed Paşa, Volga ve Don ırmaklarını bir kanalla birleştirip Karadeniz ve Hazar’ı bağlayarak Ruslar’ın güneye ilerlemesine engel olmak, ipek yolunu canlandırmak istemiştir. İstanbul ve ülkenin çok değişik alanlarında birçok mimari eser yaptırdığı gibi önemli onarım faaliyetlerini de gerçekleştirdi. Devrinin usta mimarı Mimar Sinan’a Edirne’de Selimiye Camii’ni yaptırdı

Biyografi

Sancakbeyliği 1542

Konya Sancakbeyliği’ne atandı ve burada iki yıl idarecilik yaparak tecrübe kazandı.

Hükümdarlığı 1566

Selim, Kütahya yakınlarında Sıçanlı Sahrası’nda avlanırken babası Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül’de öldüğünü Sadrazam Sokullu Mehmed Paşa’nın güya “fetihname” olarak gönderdiği gizli mektubundan öğrendi. Hemen lalaları Hüseyin Paşa, Hoca Ataullah ve muhasibi Celal Bey ile birlikte bir alayla İstanbul’a hareket etti. 30 Eylül’de Üsküdar’a vardı. Herkes sultanın ölümünden habersizdi. Üsküdar İskelesi’ne saltanat kayığı ile gelen Bostancıbaşı Davut Ağa, Sultan Selim’in padişahlığını ilk tanıyanlardan biri olarak onu saltanat kayığı ile Topkapı’ya geçirdi.

O sırada Tersane ve Tophane’den saltanat topları atılıp yeni sultanın tahta geçtiği halka ilan edildi. Sultan Selim Köşk İskelesi’nden şehir kapısına kadar özel murassa giyimle at üzerinde alayla geçti. Saraya gelen Selim tahta oturdu ve İstanbul’da bulunan devlet ricali (İskender Paşa, Şeyhülislam Ebussuud Efendi vb.) tarafından egemenliği tanındı.

Vefatı 1574

Sultan İkinci Selim, 1574 yılında vefat etti. İstanbul’da ölen ilk Osmanlı padişahıdır.

Savaş ve Başarıları

1568

Sokullu komutasındaki Osmanlı Ordusu, Cenevizliler’den Sakız Adası’nı aldı.
Yemen isyanları bastırıldı. 1569’da da Endonezya Seferi’ne çıkılarak Açe’ye kadar sınırlar genişletti.

1571 Kıbrıs’ın Fethi

Osmanlı, Doğu Akdeniz’de hakimiyetini sağlamak istiyordu. Venedik korsanlarının da Osmanlı gemilerine sürekli saldırması üzerine, Lala Mustafa Paşa 1570’te Kıbrıs’ı kuşattı. Kıbrıs 1571’de fethedildi.

1571 İnebahtı Mağlubiyeti

Sokullu Mehmet Paşa, Osmanlı prestijini toparlamak amacıyla altı ay içinde mükemmel bir donanma kurdu. 1572’de Akdeniz’e açılan Osmanlı Donanması’na karşı herhangi bir Avrupa Donanması çıkamadı. Tunus önlerine gelen Osmanlı Donanması 1574’te Tunus’u Osmanlı topraklarına kattı.

II. SELİM

Edebi Kişiliği

2. Selim “Selimi” mahlası ile şiirler yazmıştır.

 

“Hâlün ile zülfün el bir eylemiş
Dilleri dâm ile nahcîr eylemiş

Hulk ile sen bir meleksin kim Hudâ
Sûret-i insânda tasvîr eylemiş

Hân-ı vaslı halka kısmet idicek
Hicrüni Hak bana takdîr eylemiş

Sanasın nakkâş-ı kudret kaşunı
Nûndur nûr üzre tahrîr eylemiş

Ârız-ı dilberdeki hatt ey Selîm
Dûd-ı âhundur ki te’sîr eylemiş

“SELİMİ"