III. Murat

III. Murat

4 Temmuz 1546 günü Manisa’nın Bozdağ Yaylası’nda dünyaya geldi. Babası Sultan İkinci Selim, annesi Afife Nur Banu Sultan’dır. II. Selim ve sonra da III. Murat’ın ilk beş yılında Sokullu devlet işlerini üstlendiği için 1564 1579 yılları arasındaki döneme Osmanlı tarihinde “Sokullu Dönemi“ denilmiştir.Muradiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Murat Dönemi’nde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. III. Murat adına yapılan bir külliyedir. III. Murat Dönemi’nde, Osmanlı toprakları en geniş sınırlarına ulaştı. Babası İkinci Selim’den devraldığı 15 milyon 162 bin km² ülke toprağını, 19 milyon 902 bin km²’ye çıkardı.

Biyografi

Hükümdarlığı 1574

II. Selim’in vefatı üzerine Manisa’dan İstanbul’a giderek 22 Aralık 1574 tarihinde tahta geçti.

Vefatı 1595

Çıktığı tahtta yirmi yıl kalan Sultan III. Murat 16 Ocak 1595 tarihinde vefat etti. Ayasofya Camii’nin avlusuna defnedildi.

Savaş ve Başarıları

Kapitülasyonların Yaygınlaştırılması

1568 yılında Avusturya’ya bazı ayrıcalıklar verildi.
1578 yılında İngilizler’e ilk kapitülasyonlar verilirken aynı zamanda Fransa’nın ayrıcalıkları genişletildi.

1571 Ferhat Paşa Antlaşması

İran’ın isteği ile yapılan bu anlaşmayla Tebriz, Karabağ, Gence, Gürcistan ve Luristan Osmanlı Devleti’ne bağlandı. Böylece doğudaki en geniş sınırlara ulaşılmış oldu.

1575

Lehistan’ın fethi ile Osmanlı Devleti Baltık Denizi’ne ulaşmış oldu. 1587 yılına kadar Lehistan’da Osmanlı hakimiyeti devam etti.

1577

Afrika’da bulunan Fas Sultanlığı’nda taht mücadelelerinin başlaması üzerine Osmanlı Devleti Fas’a girdi. Böylece Mısır’dan Fas’a kadar tüm Kuzey Afrika, Osmanlı yönetimine geçti.

1578 - 1590

1583’te İmam Kulu Han elli bin kadar kuvvetiyle Osman Paşa’nın üzerine yürüdü. Osman Paşa, Beştepe Mevkii’nde Safevi Ordusu’yla karşı karşıya geldi. Geceleri de muharebe devam ettiğinden meşale yakılması zorunlu olmuştur. Bu yüzden bu muharebeye “Meşaleler Muharebesi” denmiştir.
Bu savaşlardan galip çıkan Osmanlı Devleti, Kafkaslar’ın hakimiyetini ele geçirdi.

III. Murat

Edebi Kişiliği

III. Murat, “Muradi” mahlası ile şiirler yazdı. Şiirleri, divanda toplanmıştır. Bir nüshası Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

Bizi sûretde gördün pâdişâyuz
Velî ma‘nâda bir kemter gedâyuz

Bizi yâr eşiginde anlama yâd
Kamuya yâd u yâra âşinâyuz

Bu sûret âleminde câhiliz biz
Velîkin müctebâ vü murtazâyuz

Küdûret gösterip âlemde her dem
Velî bâtında ey dil asfiyâyuz

Murâdî nesne yok zâhir amelden
Velî âyîne-i ibret-nümâyuz

“MURADİ”