Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun süre tahtta kalan ve en büyük padişahı olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman, 46 yıllık hükümdarlığının büyük kısmında çoğu batıya olmak üzere 13 büyük sefer düzenledi. Sultan Süleyman, Kanuni unvanının yanı sıra çağdaşı batılı yazarlar tarafından “Muhteşem” ve “Büyük Türk” lakaplarıyla anılıyordu. Kanuni’nin yoğun askeri ve siyasi faaliyetleriyle Osmanlı, Avrupa’nın Cihanşümul anlayışına sahip Cihan Devleti haline geldi. Devleti, yüzölçümü bakımından en çok büyüten padişah olan Sultan Süleyman, 6 milyon 577 bin km²’lik toprağı 14 milyon 983 bin km²’ye çıkardı.
Biyografi
Doğumu ve Padişahlığa Hazırlanışı 1494-1520
6 Kasım 1494 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. Babası, 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Sultan’dır. 7 yaşındayken bilim, tarih, edebiyat, din ve askeri alanlarda eğitim almak üzere İstanbul‘da, Topkapı Sarayı’nın içinde bulunan Enderûn’a gönderildi.
Yavuz Sultan Selim’in tahta çıkmasıyla birlikte 1513’te yegane taht varisi sıfatıyla sancak beyi olarak Manisa’ya gönderildi.
Burada baş danışmanlarından biri olacak olan Pargalı İbrahim ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Yaklaşık 7 yıllık Saruhan Sancak Beyliğinin ardından, 1520 yılının 21 Eylül’ü 22 Eylül’e bağlayan gecesi babası I. Selim’inölümü üzerine İstanbul’a hareket etti ve tahtta hak iddia edecek başka biri olmadığından herhangi bir mücadele vermeden 30 Eylül 1520 tarihinde 10. Osmanlı Padişahı olarak tahta çıktı.
Manisa’daki sancak beyliği sırasında idaresi altındaki bölgeyi tanımaya çalıştı, yazın yaylalara çıktı. Çok meraklı olduğu avcılık dolayısıyla Manisa ve Batı Anadolu’nun önemli bir kesimini içine alan yetki alanını dolaştı. Lalası (Önce Kasım, 1516’da ise Sinan Paşa) ve hocası vasıtasıyla taht için kendisini hazırladı. Çok bağlı olduğu eşi Hürrem Sultan’ı da Manisa’daki son yıllarında tanımış olmalıdır.
Vefatı 1566
7 Eylül 1566’da 72 yaşında çıktığı 13. seferi olan Zigetvar Kuşatması sırasında kalenin alınış haberini alamadan şehid düşmüştür. Kanunî’nin ölümü askerlerin morali bozulmasın diye 42 gün saklandı. Kendisine haber gönderilen II. Selim’in Belgrad’a gelişi üzerine ölüm haberi resmen ilan edildi. 25 Kasım’da Süleymaniye Camii’nin avlusundaki türbeye defnedildi.